Juli 2023 Atkritka

Het Breda’s Theater speelt ATKRITKA van Robert van Dijk

Niet duwen! Waarom duwen jullie altijd zo? Geen kaartje? Ai…. Dan komt u er niet door! Zo maar enkele voorbeelden van het absurdisme waar passanten bij een grenspost in een onbekende omgeving mee te maken krijgen. In de voorstelling Atkritka [:kaartje] worden macht, onmacht, angst, wellust, willekeur en frustratie op een absurde, komische wijze neergezet.

Twee wachters bewaken een grensovergang. Waar? Geen idee. Waarom? Geen idee. Wel weten ze dat ze passanten die de grenspost willen passeren kunnen tegenhouden of … doorlaten. De wachters houden er hun eigen regels op na. Uit verveling, frustratie of ronduit machtsmisbruik, onderwerpen ze alle passanten aan een zenuwslopend kruisverhoor. In deze soms absurd-komische ondervragingen botst emotie op macht en angst op frustratie.

De toeschouwer zal direct begrijpen hoe vluchtelingen zich moeten voelen als zij bij een grenspost aankomen. Daarmee is het stuk actueel, maar helaas ook tijdloos. De dialogen zijn onnavolgbaar, maar stukje bij beetje ontwikkelt zich een verhaal waar alle passanten een rol in spelen. Iets wat de wachters niet opmerken.

Spelers: Esther, Floortje, Franceline, Hans, Ireen, Joke, Joost, Maarten, Odette
Regisseur: Marieke Reijnen

Juli 2022 Hart Breek Hotel

‘Aan alle leerlingen van de hotelschool in Breda,

Na twee jaren van relatieve stilte staan de deuren van het Amstel Hotel weer wagenwijd open. Voor gasten die er voor korte of lange tijd willen blijven, bruiloften en andere evenementen en dus ook weer voor jullie. In navolging van de vorige snuffelstagedagen hopen we dat we jullie gedurende jullie bezoek een zo volledig mogelijk beeld kunnen geven van ons hotel en haar verschillende bezoekers.

Over de dag heen hopen we jullie niet alleen te kunnen laten zien hoe wij onze gasten verwelkomen (en wat van jullie verwacht wordt als mogelijk personeel), maar ook een soort van sfeerimpressie te kunnen geven van het type gast wat je over de jaren heen in ons mooie hotel tegen zou kunnen komen. Rijk en beroemd, tot haveloos en onbemind. Van ver uit het buitenland, maar ook van om de hoek, gasten hebben wij in alle soorten en maten, met de kamers die daarbij horen. (Al heb je natuurlijk ook types die je eerder in de bar terug zou vinden.)

Ten slotte alvast het verzoek of jullie op de overloop van de derde verdieping stil zouden kunnen blijven tijdens het bezoek, in verband met de audities die daar de betreffende week gaande zijn.
Met vriendelijke groet kijken we uit naar jullie aanwezigheid,

Jullie begeleiders van het Amstel Hotel’

Spelers: Anne-Fleur, Esther, Floortje, Franceline, Ireen, Jochen, Joke, Maarten, Marcel, Odette, Wendy
Regisseur: Merijn Krol

 


November 2019 ‘Verboden voor Kinderen’

Op een klein eiland ergens op deze aardbol regeert de vrolijke Koning Flip. Hij heeft het beste voor met iedereen, vooral met kinderen. Zijn zus Fina vindt dat helemaal niks en wil het paleis verbieden voor kinderen. Het liefst wil ze alle vrolijkheid van het eiland verbannen. Hoe pakt ze dat aan? Gaat het haar lukken? Lien en Rien, die een beetje kunnen toveren, nemen ons mee om te zien hoe dit afloopt.


Juni 2019 ‘Life is a Song, Love is the Music’

De liefde wordt al eeuwen bezongen:

mooi • groots • klein • zacht • bijzonder • grappig • boos • lief • koel • warm • blij • teder • verwonderd • teleurgesteld • uitdagend • verwachtend • onvoorwaardelijk

Maar de liefde gaat niet altijd over rozen!

Het Breda’s Theater gaat de uitdaging aan om de liefde te bezingen in al haar verschijningen.


November 2018 ‘Een Date met Mister Gently’

Margot wordt 45 jaar. Maar wat geef je een vrouw die alles al heeft? De vriendinnenclub heeft het er maar moeilijk mee. Totdat er een grapje wordt gemaakt, waar hartelijk om gelachen wordt. Maar dan wordt de grap werkelijkheid en belanden de vriendinnen in wel héél ongemakkelijke situatie…

Deze komische eenakter, “Een Date met Mister Gently” is geschreven door Karin Zweers.

We hebben het tijdens het Theater Festival Breda gespeeld en daarvoor was het origineel net wat kort, dus hebben we er zelf een proloog bij geschreven.


Mei 2018 ‘Armandus de Zoveelste’

De koninklijke familie leefde nog lang en gelukkig….

Ja, dat dacht koning Armandus ook altijd. Samen met zijn vrouw Mariola, zijn zoon Eduardus en dochter Bellatrix had hij het reuze naar zijn zin in het paleis. Er was zoveel om van te genieten!

Maar dan is er plots die nare dag dat zijn vrouw maar slaapt en slaapt en slaapt en niet meer wakker kan worden. Wat kan koning Armandus doen?

De koning komt nauwelijks nog toe aan regeren. Maar hij moet wel want zijn zoon Eduardus wil geen koning worden in zijn plaats.

En Bellatrix….tja dat is een meisje.

Dan komt er plots een kabouter langs met een idee. Maar is dit nu echt of is het verbeelding? De kabouter wijst naar het avontuur met oplossingen. Maar durft de koninklijke familie dit avontuur wel aan? Hand in hand, of ieder apart?

Wat ontdek je aan de andere kant, die donkere onbekende kant. Rare wezens, draken, ridders of ….. jezelf? Is de koninklijke familie bang of gaan ze de uitdaging aan?


November 2017 Theater Festival Breda

’48H Project’

Drie voorstellingen van het 48h Project, gemaakt door regisseurs Juup Luijten, Simone de Kuyper en Anouk van den Berg met een mix van spelers uit de Bredase toneelgroepen, waaronder het Breda’s Theater. Het thema: De levensloop van een mens. Elke regisseur heeft met zijn/haar groep in 2 dagen een voorstelling gemaakt, met elk een ander thema van dit drieluik:

“Geboren zijn is ongemak”
“Wij houden van relaties”
“Heden ik”


Oktober 2017 ‘Het Laatste Kind’

Een eigen productie van Het Breda’s Theater in samenwerking met regisseur Bart Mathijssen.

Een telefoon van de zaak, een auto van de zaak, een huis van de zaak.
Je tuin grenst aan de tuin van je baas en je collega’s zijn je buren.
Het leven op een compound heeft zijn voordelen.

Je eigen wereld in een ander land.
Eigen taal, eigen gewoontes, eigen kaas.
Moet alles binnen de muren blijven?
Is er ruimte voor een……. kind


November 2016 Theater Festival Breda

‘De verjaardag van de eekhoorn’

20161106groepfoto_deverjaardagvdeekhoornEen eigen productie van Bart Mathijssen en de spelers. Een uitdaging voor ons om dit keer een kindervoorstelling te maken voor het festival.

Wie komen er op de verjaardag van Els, wat moet zij allemaal klaarzetten, en wat voor taart moet ze bakken? Wat voor cadeau geef je Els, en wat moet je aan op het feest? Allemaal vragen waar de dieren mee worstelen. Wordt het een leuk feest of kan het toch niet doorgaan…….?

Met dank aan Simone van MILOSCHMINK die ons zo fantastisch heeft omgetoverd tot dieren!

Het was een feest om deze voorstelling te maken, te spelen, en om de leuke en mooie reacties van het publiek, vooral van de kinderen natuurlijk, te mogen ontvangen.

Juni 2016 ‘Flarden’

imageEen eigen productie van Het Breda’s Theater in samenwerking met regisseur Bart Mathijssen.

In de voorstelling Flarden wordt je meegenomen in het hoofd van Tommy Dorf, een opkomende artiest in het Nederlandstalige lied. Gaat hij het maken of faalt hij. De flarden die in zijn hoofd voorbijflitsen beleef je zelf mee door beeld, geluid, muziek en geurmomenten tijdens de voorstelling. Het saxofoonspel van Mike Morell heeft deze voorstelling een extra cachet gegeven.

Deze voorstelling hebben we ook gespeeld in Het Gele Huis in Zundert.

Fotografie door Jos Kuklewski. www.JKimages.nl

Oktober 2015 Theater Festival Breda

‘De Onderstroom’

Een eigen productie van Het Breda’s Theater in samenwerking met regisseur Tobias Nolens.

‘De onderstroom‘ is een verhaal waarin verborgen verlangens en dubbele agenda’s samen komen. Langzaam bouwt er een spanning op waarbij de levens van deze mensen onder spanning komen te staan. De vraag zal zijn “kan de liefde dit overwinnen of zal de wrede hand der natuur alles verwoesten?”


Juni 2015 ‘FAÇADE’

2015_facade_foto_posterFaçade is een eigen productie van Het Breda’s Theater.

Regisseur Bart Mathijssen heeft samen met de spelers deze unieke voorstelling geschreven en gemaakt. Het Breda’s Theater heeft zich laten inspireren door de klassieke roman van Alexandre Dumas uit 1844, De graaf van Monte-Cristo. Een verhaal over vriendschap, verraad, vergelding en een valse identiteit.

Met Façade plaatst Het Breda’s Theater deze thema’s in onze tijd. Achter de gevel van een gerenommeerd makelaarskantoor blijken collegialiteit en oprechtheid een groot masker. En dat heeft ingrijpende gevolgen…

“Voor mijn eigen gemoedsrust is dit de waarheid. Al het andere is een façade”.

Bekijk hier een impressie van de voorstelling


Oktober 2014 Theater Festival Breda

‘BED8’

foto uit BN De Stem Wendy-Elias

‘BED8’ is een door de regisseur en spelers geïmproviseerde voorstelling waarin in 8 scènes de jaren ’60 worden uitgebeeld.


September 2014 ‘EENSAAM’

Eensaam5‘EENSAAM’ is een eigen productie van Het Breda’s Theater.

De spelers vluchten in de digitale wereld om niet alleen te zijn. Maar zodra het scherm uit is, wie blijft er dan over? Ik ken je, ik weet hoe je er uitziet, ik weet wat je doet, ik weet waar je woont, ik weet waar je werkt, ik weet wat je hobby’s zijn. Je deelt je leven met mij. Maar ken ik jou echt?


Januari 2014 ‘Allemaal 37’

Bredastheater-6860‘Allemaal 37’ is een voorstelling die gaat over de leeftijdsfase van rond de 37. De karakters hebben hun leven op de rit: een huis, een baan, kinderen… Maar vinden zij dit wel genoeg?

Jaarlijks komt de vriendengroep samen voor het kerstdiner. Tijdens het diner ontmoeten we de karakters aan tafel met hun verlangens, twijfels en dromen.

Ieder voor zich staat op een keerpunt; ga ik door zoals het nu gaat of vaar ik vanaf nu een andere koers? Waarom doen we wat we doen? Waarom houden we deze rituelen in stand? En … hoe goed kennen we elkaar?

Naast het kerstdiner wordt tevens het leven geserveerd: wensen, verlangens en gekonfijte kersen; de ingrediënten van ‘Allemaal 37’.


November 2013 ‘Breda on tour’

Een muzikale theaterproductie van

Het Baronie Muziektheater

samen met andere zang-, muziek- en dansgezelschappen heeft Het Breda’s Theater meegewerkt aan deze grote productie.


Oktober 2013 Theater Festival Breda

‘Muzen’

Muzen-5220 (1)Een eigen productie waarin 5 muzen het leven met ‘hun kunstenaar’ elk op een eigen manier hebben beleefd.

Na het Theater Festival Breda in Podium Bloos en Club Zondag in de Azijnfabriek in Den Bosch, heeft Het Breda’s Theater ook in het Rietveld Theater in Delft de voorstelling ‘Muzen’ gespeeld. Een bijzondere kans voor amateurgezelschappen om in dit mooie theater te kunnen spelen!


Mei 2013 ‘Koppen Dicht’

castkoppendichtEen klucht van Michael Frayn.

Een toneelgezelschap staat aan de vooravond van de première. Tijdens de generale repetitie maakt het publiek kennis met de personages van zowel de acteurs zelf als de rollen die zij in het stuk spelen. Hoe zouden de laatste voorbereidingen verlopen?

Door de onderlinge intriges wordt de chaos steeds groter, zowel vóór als achter de schermen! Zullen de spelers er klaar voor zijn? Een hilarische voorstelling!


Oktober 2012 Theater Festival Breda

‘Biceps in gelei’

Een eigen productie van regisseur Bart Mathijssen en spelers Hans Versluis en Ireen Voeten.

Tradities bestaan doordat ze in stand gehouden worden, maar wat als de traditie tegen je principes ingaat? Hoe ver ga je er in mee?


April 2012 ‘Sterrentrek’

van Frank Houtappels


Maart 2011 ‘Anterotikon’

van Karst Woudstra

flyer-Anterotikon-2011-2


Oktober 2010 Eenakter Festival Breda
‘De directie stelt zich niet aansprakelijk’ van Bas de Haas


April 2010 ‘Hoofdzaken’

collage-Hoofdzaken-2009Het Breda’s Theater speelt twee eenakters
‘Zondagmiddag’ van Loek Elich
‘Instituut Mulder, goedemiddag…’ van Bas de Haas


Maart 2009 ‘Wingelaar’ van Ton Davids


Januari 2008 ‘Familie’ van Maria Goos


Januari 2007 ‘Not my  cup of tea’

Het Breda’s Theater speelt drie eenakters
‘Een open deur’ van Hub Hoedemakers
‘Theezakjes’ van Wim de  Knegt
‘Uit de kille grond van mijn hart’ van Peter Aten


Januari 2006 ‘Gom’ van Yvonne Gillissen


November 2004

‘Te koop een uniek stadsappartement’

van P.Barrillet & J.P.Gredy

Een toneelstuk in 4 bedrijven
‘De lamp’
‘Betty Poncho’
‘Are you lonesome’
‘Vrolijk Kerstfeest’


November 2003

‘De zelfmoordenaar’ van Nikolaj Erdman